Biceps tendinopathie
Een peesontsteking van de voorzijde van de schouder/ bovenarm. Komt vaak voor bij mensen die herhaalde bovenhandse bewegingen maken. De fysiotherapeut kan adviseren om activiteiten aan te passen, te strekken en/of kracht te trainen om zo pijnvermindering te krijgen zodat activiteiten weer opgepakt kunnen worden.
Triceps tendinopathie
Een peesontsteking aan de achterzijde van de schouder/bovenarm. Komt vaak voor bij overmatig gebruik of bij herhaalde activiteiten zoals iets wegduwen of het strekken van de elleboog tegen weerstand, bij bijvoorbeeld push-ups of dips tijdens fitness. Bij langdurige overbelasting beschadig je steeds opnieuw. Op deze wijze treden er kleine beschadigingen op in de pees die op den duur kunnen leiden tot een tendinopathie.
Humerusfractuur (proximaal/ distaal)
Bovenarm breuk dicht of ver van het schoudergewricht af. Vaak moet deze direct behandeld worden om functie van de schouder te behouden. Ontstaat vaak als gevolg van een val, botsing zoals een auto-ongeluk. Mensen met slijtage/artrose of botontkalking lopen een groter risico op een breuk.
Tenniselleboog/ tennisarm (epicondylitis lateralis)
Een tenniselleboog of tennisarm is een overbelasting van de polsstrekkers ter hoogte van de buiten-bovenkant van de elleboog. Soms zit het probleem aan de binnen-onderzijde van de elleboog. Dit wordt een Golferselleboog/ golfersarm (epicondylitis medialis) genoemd. Meestal geneest dit vanzelf. De belangrijkste oorzaken zijn: een langdurige overbelasting - of een kortdurende sterke overbelasting van de onderarmspieren.
Carpale tunnelsyndroom
Een beknelling van de middelste handzenuw (nervus medianus) vlak boven het polsgewricht. De zenuw raakt bekneld in de tunnel/buis in de pols waar alle zenuwen doorheen lopen. De carpale tunnel kan geïrriteerd raken en opzwellen of geïrriteerd raken door opzwellen als gevolg van een overbelasting, polsklachten of vasthouden van vocht als gevolg van een zwangerschap of ziekte. Dit kan pijn, tintelingen of een doof gevoel in de hand en vingers geven (duim, wijs en middelvinger en een deel van de ringvinger). Klachten nemen vaak in ernst toe gedurende de nacht (je kan ervan wakker worden). Overdag treedt dit vaak op bij autorijden, lezen en fietsen of na stevige handarbeid.
Polsfractuur (distale radiusfractuur of ulna)
Bij een polsbreuk kan er sprake van een scheur of verplaatsing van de botten. Meestal gaat het om de ellepijp en/of het spaakbeen. Het herstel duurt 3-6 maanden na een gipspalk en 3-12 maanden na een operatie.
Handartrose
We gebruiken onze handen de hele dag door. Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen in de gewrichtjes van de hand. De oorzaak van artrose kan zijn: een ongeluk, langdurig zwaar werk. Risicofactoren: artrose binnen de familie, oudere leeftijd, vrouwelijk geslacht en over bewegelijkheid.
Ziekte van De Quervain (Quervain tendinitis)
Peesontsteking van de spier van de duim (strek en spreidspier). De peeschede (omhulsel van de pees) is hierbij te nauw geworden waardoor irritatie van de duimpees ontstaat. Knijpen, pakken, tillen of wringen geeft klachten. Vaak komt Quervain voor tijdens de zwangerschap en/of in combinatie met reuma, artrose en diabetes.
Dupuytren/ contractuur
Dupytren is een aandoening van de handen. Er vormen zich knobbels in de handpalm en meestal groeien die knobbels uit tot strengen (uitbreidend naar de vingers). Vooral pink en ringvinger zijn vaak gedaan. Deze blijven gebogen staan waardoor de handfunctie minder wordt